2020 Virtual Blues Music Awards

Kraľoval Christone Kingfish Ingram z Clarksdale

Preventívne opatrenia proti pandémii koronavírusu spôsobili, že hudobný život ustrnul. Zákaz verejných produkcií sa citeľne dotkol aj diania na bluesovej scéne. A to nielen u nás, ale v podstate na celom svete. Zrušili sa hudobné festivaly, koncertné turné i klubové koncerty, slovom živá muzika dostala stopku. Preto sa mnoho umelcov, ktorí sa s tým nevedeli zmieriť, začalo objavovať prostredníctvom internetu na tzv. live streamoch.

Aj organizátori tohtoročného 41. ročníka udeľovania prestížnych cien Blues Music Awards sa namiesto tradičnej slávnostnej ceremónie s množstvom živých vystúpení v Memphise presunuli na internet a ceny udeľovali online. Virtuálne udeľovanie cien sa uskutočnilo v nedeľu 3. mája a vysielalo sa naživo na facebookovej stránke usporiadajúcej Blues Foundation a na youtube. Pre nás, ktorí sme sa ani v minulosti do Memphisu nedostali, to nebolo vlastne nič nové, lebo slávnostné udeľovanie cien sme aj doteraz sledovali väčšinou zo záznamu.


Tentoraz bolo nové len to, že všetci – moderátori i účinkujúci umelci – hovorili a hrali bez živého obecenstva zo svojich domovov. Priznám sa, že v nedeľu som nepozeral. Kvôli časovému rozdielu program išiel až v noci a ja som jednoducho zaspal. Pozrel som si ho až v pondelok. Musím povedať, že sa mi to celkom páčilo. Bolo tam menej reflektorov, pompy a „smotánky“, viac informácií a tí čo hrali, aj keď „len“ z izby, hrali výborne. Rozdiel bol len v atmosfére.

Víťazi 2020 Virtual Blues Music Awards

A čo sa týka víťazov, najviac cien získala nová hviezda bluesového neba, len 21-ročný gitarista a spevák Christone „Kingfish“ Ingram z Clarksdale, ktorý dominoval celkove v piatich kategóriách. Jeho debutový album „Kingfish“ mu vyniesol prvenstvo nielen v kategóriách Album roka a Najlepší album súčasného bluesu ale aj titul Najlepší nový umelec. Takisto získal cenu ako gitarista i ako Najlepší súčasný bluesový umelec.

Víťazi 2020 Virtual Blues Music Awards

Hneď za ním nasledoval spevák, gitarista a harmonikár Nick Moss z Chicaga s tromi cenami. Jeho minuloročný album „Lucky Guy!“ bol vyhlásený za Najlepší album tradičného bluesu, titulná skladba z neho za Pieseň roka a jeho Band za Kapelu roka. Ďalšími ocenenými víťazmi jednotlivých kategórií sa stali Sugaray Rayford, Rick Estrin, Mavis Staples, Bob Margolin, Bettye La Vette, Jimmie Vaughan i legendárny 86-ročný spevák Bobby Rush.

Víťazi 2020 Virtual Blues Music Awards

Hlavným hovorcom virtuálneho gala koncertu, teda moderátorkou, bola speváčka Shemekia Copeland, ktorá tiež získala cenu Blues Music Award v kategórii Contemporary Blues Female Artist. Ocenenia sa týkali 26 rôznych bluesových kategórií a každú jednu z nich uvádzali známi hudobníci a speváci ako Keb ´Mo, Warren Haynes, Beth Hart, Charlie Musselwhite, Ruthie Foster, Fantastic Negrito a William Bell. Viacerí z nominovaných, vrátane dievčenského dua Larkin Poe, Waltera Trouta, Thornetty Davis či Billy Brancha zahrali niekoľko skladieb priamo „z obývačky“ a ako príjemné občerstvenie pôsobili aj krátke spomienkové ukážky, tzv. flashback momenty, z vystúpení už nežijúcich bluesových velikánov ako Luther Allison, Koko Taylor, Dr. John, Honeyboy Edwards, Rufus Thomas atď.


Okrem toho virtuálneho slávnostného ceremoniálu sa prostredníctvom video pozdravov zúčastnili aj Bonnie Raitt, Steve Miller, Robert Cray, Dion a Little Steven Van Zandt, ktorých nominovaní uviedli ako svojich inšpirátorov.

A tu je už kompletný prehľad ocenených v jednotlivých 26 kategóriách:
BB King Entertainer of the Year – Sugaray Rayford
Album of the Year – Kingfish, Christone “Kingfish” Ingram
Band of the Year – The Nick Moss Band feat. Dennis Gruenling
Song of the Year – “Lucky Guy,” written by Nick Moss
Best Emerging Artist Album – Kingfish, Christone “Kingfish” Ingram
Acoustic Blues Album – This Guitar and Tonight, Bob Margolin
Acoustic Blues Artist – Doug MacLeod
Blues Rock Album – Masterpiece, Albert Castiglia
Blues Rock Artist – Eric Gales
Contemporary Blues Album – Kingfish, Christone “Kingfish” Ingram
Contemporary Blues Female Artist – Shemekia Copeland
Contemporary Blues Male Artist – Christone “Kingfish” Ingram
Historical Blues Album – Cadillac Baby’s Bea & Baby Records – Definitive Collection, Earwig Music
Soul Blues Album – Sitting on Top of the Blues, Bobby Rush
Soul Blues Female Artist – Bettye LaVette
Soul Blues Male Artist – Sugaray Rayford
Traditional Blues Album – Lucky Guy!, The Nick Moss Band Featuring Dennis Gruenling
Traditional Blues Female Artist – Sue Foley
Traditional Blues Male Artist – Jimmie Vaughan
Instrumentalist Bass – Michael “Mudcat” Ward
Instrumentalist Drums – Cedric Burnside
Instrumentalist Guitar – Christone “Kingfish” Ingram
Instrumentalist Harmonica – Rick Estrin
Instrumentalist Horn – Vanessa Collier
Instrumentalist Piano – Victor Wainwright
Instrumentalist Vocals – Mavis Staples

Gratulujeme!
Bonzo Radványi
06/05/2020