2023 Crossroads Guitar Festival

Najväčšie stretnutie najslávnejších gitaristov sveta

Počas predposledného septembrového víkendu (23. a 24. septembra) v Los Angeles v Kalifornii sa uskutočnilo najväčšie gitarové podujatie na svete – Crossroads Guitar Festival 2023. V losangeleskej Crypto.com Arene sa zišla pravdepodobne najväčšia zostava najvýznamnejších gitarových majstrov, aká sa kedy zišla na jednom mieste. Ericovi Claptonovi, ktorý festival organizuje, sa po štvorročnej prestávke podarilo znova úspešne zhromaždíť minulosť, súčasnosť a budúcnosť gitarovej hudby na jednom pódiu. Kto hral na Crossroads Guitar Festivale 2023?

2023 Crossroads Guitar Festival

Okrem samotného Erica Claptona, ktorý ponúkol v nedeľu akustické vystúpenie s neprekonateľnou trojicou skladieb zo slávnej nahrávky MTV Unplugged – „Layla“, „Tears In Heaven“ a „Nobody Knows You When You’re Down At Out“, počas oboch nocí na pódiu sa vystriedal celý rad bluesmenov ako Taj Mahal, Joe Bonamassa, Keb Mo, Gary Clark Jr., Eric Gales, Marcus King, Samantha Fish, Christone Kingfish Ingram, John Mayer, Jimmie Vaughan, Robert Randolph, Doyle Bramhall II, atď. No na svoje si nepochybne prišli nielen bluesoví fanúšikovia, ale aj ctitelia iných žánrov, ktorí mohli obdivovať umenie takých gitarových velikánov ako sú Carlos Santana, John McLaughlin, Jerry Douglas, Daniel Santiago a mnohí ďalší.

2023 Crossroads Guitar Festival

Festival pripomenul aj pamiatku viacerých gitaristov, ktorí už nie sú medzi nami. Hneď v prvý večer Jimmie Vaughan spolu s Garym Clarkom Jr., vzdali poctu nebohému Stevie Ray Vaughanovi skladbou „Texas Flood“. Slávneho Jeffa Becka, ktorý zomrel prednedávnom, si uctili spoločne Joe Bonamassa s Johnom McLaughlinom úžasnou verziou skladby „Cause We’ve Ended as Lovers“. Skladbu uviedol Joe Bonamassa slovami: „Aj ja mám iniciály JB, ale teraz vzdáme hold vôbec najlepšiemu JB v histórii – Jeff Beckovi.“ Britskému ikonickému gitaristovi vzdala hold aj prekvapujúco zložená trojica spevákov a gitaristov Eric Gales, Samantha Fish a Christone „Kingfish“ Ingram, ktorá sa striedala pri mikrofóne a v gitarových sólach vo verzii známej skladby Going Down. Skladbu síce zložil Freddie King, ale patrila k najobľúbenejším koncertným číslam Jeffa Becka a zaznela aj na jeho pohrebe.

2023 Crossroads Guitar Festival

V závere festivalu si návstevníci i umelci pripomenuli prostredníctvom verzie klasickej skladby „Black Magic Woman“ v podaní Carlosa Santanu a Erica Claptona aj pamiatku ďalšieho britského ikonického gitaristu – Petra Greena. O magické chvíle sa postarali aj ďalšie neobvyklé spojenia umelcov na pódiu. Napríklad John Mayer spoločne s Keith Urbanom ponúkli verziu skladby „Don’t Let Me Down“ od The Beatles, Vince Gill predviedol „Tumbling Dice“ od The Rolling Stones spolu s Keith Urbanom a Albertom Leem a Vince Gill si zahral s Ericom Claptonom aj v skladbe „Lay Down Sally„. Keb Mo a Taj Mahal zasa ponúkli spoločne nádhernú verziu bluesového štandardu od Sleepy Johna Estesa „Diving Duck Blues„.


Prekvapení na tohtoročnom Crossroads Guitar Festivale bolo ozaj neúrekom. Jedným z nich bolo aj pozvanie Stevieho Wondera, aby zahral na klávesy v skladbe „Crossroads“, čo sa stretlo s nadšeným ohlasom. Claptonova vízia gitarového festivalu, na ktorom by sa jeho priatelia a súčasníci mohli spoločne zabaviť a vystúpiť v prospech dobrej veci, sa naplnila. Podujatie bolo benefičné a celý výťažok z neho i z aukcie gitár poputuje v prospech centra Crossroads na Antigue, liečebného a vzdelávacieho zariadenia, ktoré Eric Clapton založil pre drogovo závislé osoby. Vychutnať hudbu i festivalovú atmosféru si môžu vychutnať aj tí fanúšikovia, ktorí sa do Los Angeles nedostali. Na internete sa už teraz dajú nájsť viaceré videá z vystúpení a nepochybne sa môžeme tešiť aj na kompletný záznam, ktorý výjde na DVD a mohol by byť pekným darčekom k blížiacim sa Vianociam.

Bonzo Radványi
05/10/2023